pail - онтологија

букар повеќе

мн. букари
Вид збор: Именка, машки род
Дрвен сад за вода со синџир за носење преку рамо или за товарање добиток.

букле повеќе

мн. буклеа
Вид збор: Именка, среден род
буклија
Албански: kovë
Употреба: Деминутив

буклија повеќе

мн. буклии
Вид збор: Именка, женски род
Дрвен сад за вода или за вино со синџир за носење преку рамо или за товарање добиток.

ведро повеќе

мн. ведра
Вид збор: Именка, среден род
Дрвен сад, обично без капак, со рачка прицврстена за една дага или со полукружна рачка, што служи за чување и пренесување вода и други течности, за вадење вода од бунар, за молзење и др.
Албански: enë druri