pair - онтологија

двоец повеќе

Вид збор: Именка, машки род
пар, двојка

двојка повеќе

мн. двојки
Вид збор: Именка, женски род
Две лица или два предмета како пар поврзани на некој начин.
Албански: çift,

кат повеќе

мн. катови
Вид збор: Именка, машки род
пар облека
Турски: kat Албански: palë

пар повеќе

мн. парови
Вид збор: Именка, машки род
рало, чифт
Албански: çift
Употреба: Книжевен збор , Ретко
Две суштества разгледувани како едно цело.
Албански: palë

парник повеќе

мн. парници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е член на некој пар.
Примери:
(грам.) Согласките и и ќ се парници.

рало повеќе

мн. рала
Вид збор: Именка, среден род
Обично за обувало и облека - чифт.
Албански: çift, palë

спари повеќе

спарат
Вид збор: Глагол, свршен
Образува пар или парови.
Албански: palë
Состави животни заедно заради оплодување.
Албански: çift

тера повеќе

тераат
Вид збор: Глагол, несвршен
(за животни) се пари
Албански: çiftohet
Употреба: Дијалектен збор , Зоологија

чифт повеќе

мн. чифтови
Вид збор: Именка, машки род
Два еднакви предмета што се носат, се употребуваат заедно и истовремено.
Турски: çift Албански: çift
Две еднакви животни, како двојка за спрегнување или за размножување.
Албански: palë

чифтоса повеќе

чифтосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Состави, здружи во чифтови.
Албански: bëj çift, bashkoj
(се чифтоса) Се здружи во чифтови.
Албански: çiftos, bashkoj

чифтосува повеќе

Види и: чифтоса (св.)
чифтосуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
спарува
Албански: bashkoj, bëj çift
(се чифтосува) се спарува
Албански: bashkohet, bëhet çift