pale - онтологија

жолтоса повеќе

жолтосаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Стане блед (за човек).
Албански: zbehem

ожолти повеќе

ожолтат
Вид збор: Глагол, свршен
пребледе
Албански: zbehet
Употреба: Преносно значење

подбели повеќе

подбелат
Вид збор: Глагол, свршен
Побледи, избледи малку.
Албански: zbardhohet, zbehet

пожолти повеќе

Види и: жолти (несв.)
пожолтат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгуби свежина, побледи.
Албански: thahet

пребледи повеќе

пребледат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане многу блед.

пребледнее повеќе

Види и: пребледи (св.)
пребледнеат
Вид збор: Глагол, свршен
пребледи

пробелее повеќе

пробелеат
Вид збор: Глагол, свршен
Обели, губи од интезитетот на бојата.