parabola - онтологија

парабола повеќе

мн. параболи
Вид збор: Именка, женски род
Вид крива линија добиена со сечење на обвивката и основата на конус со рамнина.
Албански: parabolë
Употреба: Математика
Патот што го изминува предмет фрлен под агол спрема хоризонтот.
Албански: parabolë