paradox - онтологија

парадокс повеќе

мн. парадокси
Вид збор: Именка, машки род
Неверојатно, неочекувано, наспроти здравиот разум, наспроти вообичаената (мисловна) претстава; привидна бесмислица, особеност, настраност, необична или чудна мисла или нешто.
Албански: paradoks
Употреба: Филозофија
Подвид на антитезата: реченица каде што два дела на прв поглед делуваат спротивни, но сепак стојат едно до друго.
Албански: paradoks
Употреба: Лингвистика , Ретко