parallel - онтологија

истовремен повеќе

истовремениот
Вид збор: Придавка
Што се случува во исто време со нешто друго.
Албански: paralel

напореден повеќе

напоредниот
Вид збор: Придавка
Што е во целата должина на иста оддалеченост со друг, што не се пресекува.

напоредник повеќе

мн. напоредници
Вид збор: Именка, машки род
Замислена кружна линија на Земјината топка на која cите точки и се на еднаква оддалеченост од екваторот.
Албански: paralelë
Употреба: Географија

наспореден повеќе

наспоредниот
Вид збор: Придавка
Што е по целата должина на иста оддалеченост од друг, што не се пресекува.
Употреба: Математика
Што е споредлив, заменлив со друг, што се случува истовремено со друг.

паралела повеќе

мн. паралели
Вид збор: Именка, женски род
паралелна линија
Албански: paralele
Употреба: Математика
Линија паралелна на екваторот.
Албански: paralele
Употреба: Географија
Појава што може да се спореди со друга, слична.
Албански: paralel

паралелен повеќе

паралелна
Вид збор: Придавка
Што се наоѓа насекаде на еднакво растојание од друга линија.
Албански: paralel
Употреба: Математика
едновремен, истовремен
Албански: paralel