paralyze - онтологија

одземе повеќе

одземат
Вид збор: Глагол, свршен
(се одземе) Престане да функционира.
Албански: merrem, paralizohem
Употреба: Медицина

парализира повеќе

парализираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
предизвика, предизвикува парализа
Албански: paralizoj
Употреба: Медицина
Лиши, лишува од способност или можност за дејство.
Албански: paralizoj
Употреба: Преносно значење
(се парализира) стане парализиран
Албански: paralizohet

шлогира повеќе

(се) шлогираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се шлогира) се парализира
Албански: paralizoj
Употреба: Медицина