paramedic - онтологија

болничар повеќе

мн. болничари
Вид збор: Именка, машки род
Човек што работи околу болните во болница; што се грижи за болен.
Албански: infermiere
Употреба: Медицина

санитар повеќе

мн. санитари
Вид збор: Именка, машки род
Во војската - војник подготвен да дава прва помош.
Албански: sanitet
Употреба: Воен термин , Медицина

санитарка повеќе

мн. санитарки
Вид збор: Именка, женски род
За жена санитар.
Употреба: Медицина

санитет повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Војник болничар.
Албански: sanitet
Употреба: Медицина