paraphrase - онтологија

парафраза повеќе

мн. парафрази
Вид збор: Именка, женски род
Прераскажување со свои зборови туѓи текстови, мисли, изрази.
Албански: parafrazë
Употреба: Книжевен збор
Разработка на туѓа музичка тема.
Албански: parafrazë
Употреба: Музика и танц

парафразира повеќе

парафразираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Каже, кажува нешто со други зборови или описно.
Албански: parafrazoj
(се парафразира) Каже свое нешто на друг начин.
Албански: parafrazoj
Примери:
Самиот себе си се парафразира.

парафразирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
парафразира

перифраза повеќе

Види и: парафраза (ж.)
мн. перифрази
Вид збор: Именка, женски род
парафраза

перифразира повеќе

Види и: парафразира (св. и несв.)
(се) перифразираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
парафразира