parataxis - онтологија

паратакса повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Поврзување на два синтактички члена (збороформи, групи, реченици) чии значења остануваат во логички однос на елементи со иста вредност.
Употреба: Граматика