part - онтологија

гранка повеќе

мн. гранки
Вид збор: Именка, женски род
оддел, дел, раздел, област
Албански: degë, pjesë
Употреба: Преносно значење

дел повеќе

мн. делови
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што е помало од целината, што претставува нејзин составен елемент.
Албански: pjesë
Тоа што е издвоено во однос на некоја целина.
Албански: pjesë
Предмет со посебна функција во рамките на некоја направа.
Албански: pjesë
Употреба: Технологија

елемент повеќе

мн. елементи
Вид збор: Именка, машки род
Составен дел од некоја целина.
Албански: element, pjesë

исечок повеќе

мн. исечоци
Вид збор: Именка, машки род
Дел од некоја целина.
Албански: pjesë
Употреба: Преносно значење

место повеќе

мн. места
Вид збор: Именка, среден род
Одреден дел од книга.

област повеќе

мн. области
Вид збор: Именка, женски род
Дел од телото на човекот кој зафаќа еден или повеќе телесни органи.
Албански: pjesë
Употреба: Анатомија

отсек повеќе

мн. отсеци
Вид збор: Именка, машки род
Дел од некоја целина.
Албански: pjesë
Внатрешна организациска единица во едно одделение на некоја установа, управен орган или сл.
Албански: repart
Употреба: Административен термин

отсечок повеќе

мн. отсечоци
Вид збор: Именка, машки род
Отсечен дел од нешто, одвоено парче.

партида повеќе

мн. партиди
Вид збор: Именка, женски род
партија
Употреба: Ретко

партија повеќе

мн. партии
Вид збор: Именка, женски род
политичка странка
Албански: parti
Употреба: Политика
Група луѓе обединети од некакви општи интереси, цел.
Дел од повеќегласна музичка творба којaшто се исполнува од еден глас или еден инструмент.
Употреба: Музика и танц
Кандидат за брак, првенствено од сметка.

предел повеќе

мн. предели
Вид збор: Именка, машки род
Дел од телото во кој се наоѓа некој орган.
Албански: pjesë
Употреба: Анатомија

ролја повеќе

мн. ролји
Вид збор: Именка, женски род
Мера на влијание, степен на учество во некое дело.
Албански: pjes

тек повеќе

мн. текови
Вид збор: Именка, машки род
За патот и правецот на истечната вода, на реката.
Албански: drejtim
Употреба: Географија

улога повеќе

мн. улоги
Вид збор: Именка, женски род
Удел, учество, функција, задача во некоја работа, во некое дело.
Албански: pjesë
Примери:
Улогата на личноста во историјата.

учество повеќе

учеството
Вид збор: Именка, среден род
Дел во заедничко вршење на нешто.
Албански: pjesëmarrje
Удел, партиципација, средства со кои се учествува во изведувањето на некоја работа.
Албански: pjesëmarrje