partisan - онтологија

партизан повеќе

мн. партизани
Вид збор: Именка, машки род
Име со кое Наполеоновите завојувачи во 1812 година ги нарекувале групите руски селани и родољуби кои самостојно се организирале и со грабнатото оружје од непријателот ја напаѓале и се бореле во заднината на француската војска.
Албански: partizan
Употреба: Историја
Борците во НОБ во Југославија за време на II светска војна.
Албански: partizan
Употреба: Историја
Симпатизер на некоја партија или личност.
Албански: partizan
Употреба: Политика

партизанка повеќе

Види и: партизан (м.)
мн. партизанки
Вид збор: Именка, женски род
За жена партизан.

сопартиец повеќе

мн. сопартијци
Вид збор: Именка, машки род
Човек од иста партија, со исто политичко убедување.
Употреба: Политика