pass - онтологија

додаде повеќе

додадат
Вид збор: Глагол, свршен
Подаде, даде со подавање (обично во спортски игри со топка).
Албански: pasim
Употреба: Спорт

достави повеќе

достават
Вид збор: Глагол, свршен
Извести, јави, даде некаква информација.
Албански: dërgoj

дотера повеќе

дотераат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине извесен временски период.
Албански: kaloj

дофрли повеќе

дофрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде, подаде со фрлање.
Албански: hedh, jep

замине повеќе

заминат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине покрај некого или нешто.
Албански: kaloj
Одмине, помине без да се задржи некаде, во некое место.
Албански: kaloj, parakaloj
За време - помине определен временски период.
Албански: kaloj
Употреба: Разговорно

зема повеќе

Види и: земе (св.)
(се) земаат
Вид збор: Глагол, несвршен
минува

изврви повеќе

изврват
Вид збор: Глагол, свршен
Врвејќи помине до последниот.
Албански: kaloj
Врвејќи помине определено растојание или дојде до крај.
Албански: kaloj
Помине определено време.
Албански: kaloj

измине повеќе

изминат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине одредено растојание, пат, дел од пат.
Албански: kaloj
За време - помине, одмине.
Албански: kalon, skadon

изоди повеќе

изодат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине со одење (некој) пат, терен и сл.

испомине повеќе

испоминат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине големо растојание.
Албански: kaloj

источка повеќе

Види и: точка (несв.)
(се) источкаат
Вид збор: Глагол, свршен
За време - помине незабележено, направи низа од денови, месеци, години и др.
Албански: kalon
Употреба: Преносно значење

мине повеќе

минат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Се движи, врви, поминува покрај некого или нешто.
Албански: kaloj
За пат, патека - врви, поминува.
Албански: kaloj
За време - поминува, завршува.
Албански: kaloj, shkoj
За болест - заврши, помина.
Албански: kaloj
Преоѓа, преминува нешто од еден на друг.
Албански: kaloj
Одмине, одминува, помине, поминува.
Албански: kaloj
Се одвие, се одвива успешно.
Албански: kaloj

минувалиште повеќе

мн. минувалишта
Вид збор: Именка, среден род
простор, место за минување

наврви повеќе

Види и: врви (несв.)
наврват
Вид збор: Глагол, свршен
Помине - за група, повеќемина.
Албански: kaloj, parakaloj

ниже повеќе

нижат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се ниже) Се реди, оди, минува едно по друго.
Албански: rradhit

оди повеќе

одат
Вид збор: Глагол, несвршен
За време, обично со заменката си.
Албански: kalon, shkon

одмине повеќе

одминат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине покрај некого или нешто без задржување.
Албански: kaloj

откачи повеќе

откачат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине доста од предвидениот пат.
Албански: kaloj

пас повеќе

мн. пасови
Вид збор: Именка, машки род
Во фудбалот и слични игри - додавање топка на играч од својата екипа.
Употреба: Спорт
Примери:
Долг пас.

пасира повеќе

пасираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Меле, прави каша особено за храна.
Германски: passieren Албански: bluaj, grij, pasoj
Употреба: Гастрономија

подаде повеќе

подадат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде од рака в рака некому нешто.
Албански: jep
Во фудбалот - со удар или на друг начин префрли топка до свој соиграч.
Албански: pasoj
Употреба: Спорт

поистурка повеќе

Види и: истурка (св.)
поистуркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине, мине временски период.
Албански: shtyj, anuloj

положи повеќе

положат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде испит, успешно одговори на прашањата на испит.
Албански: kaloj, jap provim

помине повеќе

поминат
Вид збор: Глагол, свршен
Мине низ нешто, покрај нешто или покрај некого.
Албански: kaloj
Доживее, преживее определен временски период.
Албански: kaloj
Измине некој временски период, рок, годишно време и сл.
Албански: kaloj, shkoj
(обично несв.) врви, минува
Албански: kalon, shkon
Направи неопределено движење со раката преку нешто.
Албански: kaloj, bëj
Мине, измине дел од определена содржина.
Албански: kaloj, shkoj
Изучи, совлада некаква материја, наставна програма и сл.
Албански: kaloj, përsëris
Се јави и брзо исчезне (телесна дразба, осет, чувство, мисла).
Албански: kaloj, vërshoj
Употреба: Преносно значење
Е одобрен, примен, прифатен.
Албански: kaloj
Употреба: Преносно значење
Се подложи на учење, школување, напредување во работата.
Албански: kaloj, mbaroj
Успешен е во некоја работа.
Албански: kaloj, jap
Покаже успех, заврши нешто со успех.
Албански: kaloj
Се пробие, мине низ нешто.
Албански: kaloj, depërtoj

поодмине повеќе

поодминат
Вид збор: Глагол, свршен
За време - помине, измине.
Албански: kalon, shkon

попрекрши повеќе

Види и: прекрши (св.)
попрекршат
Вид збор: Глагол, свршен
За време - одмине малку.

предаде повеќе

предадат
Вид збор: Глагол, свршен
Пренесе, соопшти некому нешто.
Албански: përcjell

прејде повеќе

прејдат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине, премине од една на друга страна.
Албански: kaloj

преклони повеќе

преклонат
Вид збор: Глагол, свршен
За време - помине, одмине.
Албански: kalim kohe

прекрши повеќе

прекршат
Вид збор: Глагол, свршен
За човек - премине определена возраст, навлезе во поодминати години.
Албански: kaloj
Употреба: Преносно значење
За време - одмине, помине, дојде при крај.
Албански: shkoj

премине повеќе

преминат
Вид збор: Глагол, свршен
Мине, помине од едната на другата страна на нешто.
Албански: kaloj
Помине нешто во сопственост од еден на друг.
Албански: kaloj
Употреба: Преносно значење

преседи повеќе

преседат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине, остане некаде извесно време.

пресека повеќе

мн. пресеки
Вид збор: Именка, женски род
Место на планина згодно за преминување.
Албански: kalim, qafë
Употреба: Географија

претера повеќе

претераат
Вид збор: Глагол, свршен
(се претера, само мн.) Помине едни по други, гонејќи се едни со други.
Албански: kalonin
Употреба: Разговорно

пројде повеќе

пројдат
Вид збор: Глагол, свршен
помине, мине
Употреба: Дијалектен збор

пролета повеќе

пролетаат
Вид збор: Глагол, свршен
Брзо помине при движење.
Албански: shpejtë

пропушти повеќе

пропуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Пушти некого да влезе, да помине.
Албански: kaloj

протече повеќе

Види и: тече (несв.)
протечат
Вид збор: Глагол, свршен
За време, настан, случка - мине, помине.
Албански: kalon
Употреба: Преносно значење

тече повеќе

течат
Вид збор: Глагол, несвршен
Поминува - обично за време.
Албански: rrjedh, kalon
Употреба: Преносно значење

точи повеќе

точат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се точи) Минува во мноштво, се ниже, тече.
Албански: rrjedh, toçitet

уфрли повеќе

уфрлат
Вид збор: Глагол, свршен
фрли, додаде
Албански: shtoj, hudh
Употреба: Спорт

фор повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Подавање напред себеси или на соиграч.
Албански: pasim
Употреба: Спорт
Примери:
Му даде фор.

центрира повеќе

центрираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Нафрли, нафрлува топка од крило во средината на игралиштето, пред гол.
Албански: pasoj
Употреба: Спорт
Примери:
Крилото лесно го минуваше бекот и убаво центрираше.