passionate - онтологија

врел повеќе

врели
Вид збор: Придавка
Што е страстен, што изразува силно чувство.

горешт повеќе

горештиот
Вид збор: Придавка
Што е страстен, огнен.

жежок повеќе

жешки
Вид збор: Придавка
Што е страстен, пламенен.

желен повеќе

желни
Вид збор: Придавка
Што чувствува желба, што сака некого или нешто.

лут повеќе

лути
Вид збор: Придавка
Што е без мера во своите постапки, што се оддава на нешто со голема страст.
Албански: zjarrtë
Употреба: Народна поезија

огнен повеќе

огнениот
Вид збор: Придавка
Што е страстен, пламенен.
Албански: i flakët
Употреба: Преносно значење

пасиониран повеќе

пасионираниот
Вид збор: Придавка
Страстен во некоја дејност, активност.

пламен повеќе

пламени
Вид збор: Придавка
страстен

пламенит повеќе

Види и: пламен (м.)
пламенита
Вид збор: Придавка
пламен
Употреба: Поетски збор , Ретко

пламено повеќе

Вид збор: Прилог
страсно

страстен повеќе

страсниот
Вид збор: Придавка
Кој е проникнат со силно чувство; оддаден со страст кон нешто.
Исполнет со љубовна страст.