pastoral - онтологија

пастирски повеќе

пастирска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на пастир како душегрижник.
Примери:
пастирска проповед

пасторала повеќе

мн. пасторали
Вид збор: Именка, женски род
пастирска песна
Албански: pastorale, baritore
Употреба: Музика и танц
Театарско дело со пеење со теми од пастирскиот живот.
Албански: pastorale, baritore
Употреба: Сцена
Музичко дело со пастирски, идиличен карактер.
Албански: pastorale, baritore
Употреба: Музика и танц

пасторален повеќе

пасторалниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на пасторала, што има карактеристики на пасторала.
Што има црти на пасторала.

пасторски повеќе

пасторскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на, што е од пастор.
Употреба: Религија