patriot - онтологија

македонољубец повеќе

мн. македонољупци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што ја љуби Македонија.
Употреба: Книжевен збор

патриот повеќе

мн. патриоти
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е обземен со љубов кон татковината.
Албански: patriot
Употреба: Политика
Примери:
вистински патриоти

патриотка повеќе

Види и: патриот (м.)
мн. патриотки
Вид збор: Именка, женски род
Жена патриот.
Употреба: Политика

родозаштитник повеќе

мн. родозаштитници
Вид збор: Именка, машки род
Заштитник на татковината.

родољуб повеќе

мн. родољуби
Вид збор: Именка, машки род
Човек што ја сака својата татковина, кој му е предан на својот народ.

родољубец повеќе

Види и: родољуб (м.)
мн. родољупци
Вид збор: Именка, машки род
родољуб

родољупка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
За жена родољуб.