pause - онтологија

одмор повеќе

мн. одмори
Вид збор: Именка, машки род
Прекинување на работата заради починка.
Албански: pushim

пауза повеќе

мн. паузи
Вид збор: Именка, женски род
одмор, починка
Албански: pauzë
Примери:
Мала пауза!
Ритмички прекин на мелодија.
Албански: pauzë
Употреба: Музика и танц
Знак со кој се бележи дожината на музичкиот прекин.
Албански: pauzë
Употреба: Музика и танц

паузира повеќе

паузираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Прави, има пауза, се одмора, прекинува.

прекин повеќе

мн. прекини
Вид збор: Именка, машки род
Застанување, правење пауза при нешто.
Албански: ndërorerje, pushim, pauzë

станка повеќе

мн. станки
Вид збор: Именка, женски род
запир, пауза
Употреба: Книжевен збор
Примери:
Без станка тече нивниот спор.

фајдос повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Прекин на работното време.
Турски: paydos