payment - онтологија

исплата повеќе

мн. исплати
Вид збор: Именка, женски род
Давање пари како надоместок за завршена работа или заради подмирување обврска од страна на претпријатие, установа, банка кон службеник, работник, странка или клиент.
Албански: pagesë
Употреба: Економија

наплата повеќе

мн. наплати
Вид збор: Именка, женски род
Наплатување, собирање, земање пари за издадена стока или направено уcлуга.
Употреба: Економија

плаќање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
плати

придонес повеќе

мн. придонеси
Вид збор: Именка, машки род
Задолжителен влог што се изделува од приходот на граѓаните и претпријатијата.
Албански: kontribut, pagesë

уплатување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
уплатува
Албански: pagim, pagesë
Употреба: Економија