peaceful - онтологија

безметежен повеќе

безметежниот
Вид збор: Придавка
Што е без метеж, тивок.

мирен повеќе

мирни
Вид збор: Придавка
Што не предизвикува безредија.

мирничок повеќе

мирничкиот
Вид збор: Придавка
мирен
Употреба: Хипокористика

смирен повеќе

смирени
Вид збор: Придавка
покорен, скромен, незлобен

спокоен повеќе

спокојниот
Вид збор: Придавка
Што се наоѓа во состојба на спокојство, неподвижен, мирен.
Што поминува во спокојство.

тивок повеќе

тивки
Вид збор: Придавка
За море, езеро, река - неразбрануван.
Албански: i qetë