pear - онтологија

благун повеќе

мн. благуни
Вид збор: Именка, машки род
Bид круша што има крупни и многу слатки плодови.
Албански: dardhë
Употреба: Ботаника , Дијалектен збор

кајкушка повеќе

мн. кајкушки
Вид збор: Именка, женски род
Вид ситна круша.
Албански: dardhë e imë
Употреба: Ботаника

кантарка повеќе

мн. кантарки
Вид збор: Именка, женски род
Вид круша со крупен плод.
Албански: dardhë e madhe
Употреба: Ботаника , Гастрономија

караманка повеќе

мн. караманки
Вид збор: Именка, женски род
Вид круша што кај нас е пренесена од Турција.
Албански: lojj dardhe, karamane
Употреба: Ботаника

круша повеќе

мн. круши
Вид збор: Именка, женски род
Листопадно овошно растение со вкусни плодови малку конусно издолжени.
Латински: Pyrus Албански: dardhë
Употреба: Ботаника
Плод од такво дрво.
Албански: dardhë
Употреба: Гастрономија

крушка повеќе

мн. крушки
Вид збор: Именка, женски род
круша
Албански: dardhë
Употреба: Ботаника
круша
Албански: dardhë
Употреба: Ботаника , Деминутив

летница повеќе

мн. летници
Вид збор: Именка, женски род
Вид круша што зрее во лето.
Албански: dardhë vere
Употреба: Ботаника

рашка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Вид крушка со средна големина.
Албански: lloj dardhe
Употреба: Ботаника