peek - онтологија

вири повеќе

вират
Вид збор: Глагол, несвршен
Се гледа само еден дел.
Српски: вири Албански: përgjoj
Употреба: Нестандарден збор

глетка повеќе

Види и: гледа (несв.)
глеткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гледа по малку.
Албански: shikoj vjedhurazi
Употреба: Деминутив

ѕирка повеќе

ѕиркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Погледнува краткотрајно; погледнува скришум, од љубопитство.
Албански: përgjim
Се појавvва нешто во мал степен од некаде, од нешто.
Албански: përgjim
Употреба: Преносно значење

наѕира повеќе

Види и: наѕре (св.)
наѕираат
Вид збор: Глагол, несвршен
наѕре
Албански: parashikoj, parandjej

наѕре повеќе

наѕрат
Вид збор: Глагол, свршен
Ѕирне, погледне низ некоја теснина и сл.
Албански: shikoj vjedhurazi

поднаѕре повеќе

поднаѕрат
Вид збор: Глагол, свршен
Наѕре, ѕирне малку, донекаде.
Албански: shikoj vjedhurazi

поѕирка повеќе

Види и: ѕирка (несв.)
поѕиркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Ѕирка краткотрајно.

понаѕре повеќе

понаѕрат
Вид збор: Глагол, свршен
Наѕрне малку, донекаде.
Албански: shikoj vjedhurazi

призне повеќе

признат
Вид збор: Глагол, свршен
ѕирне
Употреба: Дијалектен збор

приѕира повеќе

приѕираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ѕирка, гледа низ мал отвор.

приѕирка повеќе

Види и: приѕира (несв.)
приѕиркаат
Вид збор: Глагол, свршен
приѕира

провира повеќе

Види и: провре (св.)
провираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Вири, се гледа делумно од некаде.
Албански: shikoj vjedhurazi