peep - онтологија

ѕирка повеќе

ѕиркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гледа низ мал отвор.
Албански: përgjon

ѕирне повеќе

ѕирнат
Вид збор: Глагол, свршен
Погледне низ мал отвор.
Албански: përgjoj, shikoj

издаде повеќе

издадат
Вид збор: Глагол, свршен
Истакне напред, надвор, покаже да се види.
Албански: nxjerr

подѕирне повеќе

подѕирнат
Вид збор: Глагол, свршен
Ѕирне, погледне негде малку, скришум.
Албански: shikoj vjedhurazi

подѕирнува повеќе

Види и: подѕирне (св.)
подѕирнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ѕирнува некаде по малку или одвреме-навреме.
Албански: vezulloj
(се подѕирнува) Се ѕирнува, се гледа по малку со некого, еден со друг, одвреме-навреме.
Албански: vezulloj

проѕира повеќе

проѕираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гледа низ тесен отвор.
Албански: shikoj vjedhurazi, pipëtij