perfect - онтологија

беспрекорен повеќе

беспрекорни
Вид збор: Придавка
Што е без недостаток, на кој не може нешто да му се забележи.

идеален повеќе

идеални
Вид збор: Придавка
одличен, совршен

комплетен повеќе

комплетни
Вид збор: Придавка
На кој, на што не може да му се забележи.

перфект повеќе

(едн.) перфектот
Вид збор: Именка, машки род
Минато време во некои јазици; во македонскиот: минато неопределено време.
Употреба: Граматика

перфектен повеќе

перфектна
Вид збор: Придавка
совршен
Примери:
Перфектен учебник.
Во врска со перфект.
Употреба: Граматика
Примери:
Перфектна основа.

перфекционира повеќе

перфекционираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Направи да биде перфектен.

свршен повеќе

свршени
Вид збор: Придавка
Кој изразува свршено дејство.
Употреба: Граматика

совршен повеќе

совршени
Вид збор: Придавка
Кој има големи квалитети, кој е без недостатоци, превосходен.
Примери:
Совршен човек.