period - онтологија

век повеќе

мн. векови
Вид збор: Именка, машки род
период, епоха
Албански: periudhë

време повеќе

мн. времиња
Вид збор: Именка, среден род
Период од историјата, период поврзан со името на некоја личност.

година повеќе

мн. години
Вид збор: Именка, женски род
период од животот
Албански: periudhë

ден повеќе

мн. денови
Вид збор: Именка, машки род
Определен период, дел од животот.
Албански: periudhë

должина повеќе

мн. должини
Вид збор: Именка, женски род
(само едн.) Временско растојание во кое нешто се случува.
Албански: periudhë

епоха повеќе

мн. епохи
Вид збор: Именка, женски род
Определен долг период од историјата, науката или културата што се карактеризира со особено важни настани, појави.
Албански: periudhë

ера повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Долг период што се карактеризира со важни настани и кој се користи во историјата како основа за хронологија.
Албански: epokë, periudhë
Употреба: Историја

момент повеќе

мн. моменти
Вид збор: Именка, машки род
временски период
Албански: periudhë

отсек повеќе

мн. отсеци
Вид збор: Именка, машки род
временски период
Албански: periudhë

период повеќе

мн. периоди
Вид збор: Именка, машки род
Раздел од време што опфаќа некој довршен процес.
Албански: periudhë
Во историјата - време на некој историски настан.
Албански: etapë
Употреба: Историја
Во геологијата дел од ерата.
Албански: periudhë
Употреба: Геологија

раздобје повеќе

мн. раздобја
Вид збор: Именка, среден род
Поголем временски интервал.

рок повеќе

Види и: срок (м.)
мн. рокови
Вид збор: Именка, машки род
Временски период, отсечка во времето.

сесија повеќе

мн. сесии
Вид збор: Именка, женски род
Испити во вишите и некои средни училишта што се повторуваат периодично, а исто така и периодот на таквите испити.
Албански: sesion, periudhë
Употреба: Образование
Примери:
Летна испитна сесија.