peripety - онтологија

заплет повеќе

мн. заплети
Вид збор: Именка, машки род
Елемент на книжевна дело, особено на драма, во кој доаѓа до израз судирот во градењето на дејството, интересите на ликовите.
Албански: ndërlikim
Употреба: Книжевен збор , Литература

пресврт повеќе

мн. пресврти
Вид збор: Именка, машки род
Дел од дејствието на литературно или сценско дело.
Албански: peripeci
Употреба: Уметност