personification - онтологија

олицетворение повеќе

Види и: олицетвори (св.)
мн. олицетворенија
Вид збор: Именка, среден род
(глаг. им.) олицетвори; олицетворување
Албански: personifikim
Изразување на некоја идеја или поим во човечка личност.
Албански: personifikim

персонификација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Претставување на предмет или апстрактен поим и идеја во човечки лик.
Употреба: Книжевен збор

сам повеќе

самите
Вид збор: Заменка
(при именки што означуваат качество, својство) Се јавува со значење: овоплотување, олицетворување.
Албански: personifikim