persuade - онтологија

беди повеќе

бедат
Вид збор: Глагол, несвршен
обвинува, клевети

воведе повеќе

воведат
Вид збор: Глагол, свршен
Наведе некого на нешто, доведе до некаква состојба.
Албански: shpie

врбува повеќе

врбуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Наговорува, настојува да придобие некого.
Албански: bind

кандардиса повеќе

кандардисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изнуди согласност, принуди, наговори некого на нешто.
Турски: kandırma
Употреба: Разговорно

кандиса повеќе

кандисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изнуди согласност, наговори некого на нешто.
Албански: bind

курдиса повеќе

курдисаат
Вид збор: Глагол, свршен
организира, наговори
Албански: organizoj, bind
Употреба: Преносно значење , Разговорно

наведе повеќе

наведат
Вид збор: Глагол, свршен
наговори, натера
Албански: detyroj, çoj

наговори повеќе

наговорат
Вид збор: Глагол, свршен
Со зборови, со говорење поттикне некого на некаква постапка, да направи нешто.
Албански: mbush mendjen

надума повеќе

надумаат
Вид збор: Глагол, свршен
Наговори некого.
Албански: bind
Употреба: Дијалектен збор

накани повеќе

наканат
Вид збор: Глагол, свршен
Убеди некого да направи, да прифати нешто.
Албански: bind

натежне повеќе

натежнат
Вид збор: Глагол, свршен
Придобие некого со барање, со молба за нешто.
Албански: bind
Употреба: Преносно значење

натрапи повеќе

натрапат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера некого, без да сака, да прифати (да купи да земе подарок и сл.) нешто.
Албански: bind

поднаговара повеќе

Види и: поднаговори (св.)
поднаговараат
Вид збор: Глагол, несвршен
поднаговори

растопи повеќе

Види и: стопи (св.)
растопат
Вид збор: Глагол, свршен
разнежи, наговори
Албански: bind
Употреба: Преносно значење

склони повеќе

склонат
Вид збор: Глагол, свршен
наговори, натера
Албански: bind
Употреба: Преносно значење

убеди повеќе

убедат
Вид збор: Глагол, свршен
Наговори, натера, склони некого да направи нешто.
Албански: bind
Примери:
Го убеди да не гради стан.

убедува повеќе

Види и: убеди (св.)
убедуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
увери
Албански: bind
Примери:
Го убедуваа да не го менува работното место.