phase - онтологија

вода повеќе

мн. води
Вид збор: Именка, женски род
Нешто ново, друго, животна ситуација, професија и сл.
Албански: periudhë

мена повеќе

мн. мени
Вид збор: Именка, женски род
Фази кај Месечината; положби во кои се наоѓа Месечината.
Албански: fazë e hënës
Употреба: Астрономија

фаза повеќе

мн. фази
Вид збор: Именка, женски род
Во астрономијата - момент во изменувањето на формата или состојбата на небесно тело или појава, мена.
Албански: shkallë
Употреба: Астрономија
Примери:
Фази на месечината.
Одделна група намотки на генератор а исто така и спроводникот што ја предава електричната енергија.
Албански: fazë
Употреба: Технологија
Примери:
Мотор со три фази.