pianist - онтологија

клавирист повеќе

мн. клавиристи
Вид збор: Именка, машки род
клавијатурист
Употреба: Музика и танц

пијанист повеќе

мн. пијанисти
Вид збор: Именка, машки род
Тој што свири на пијано.
Употреба: Музика и танц
Примери:
Врвен пијанист.

пијанистка повеќе

Види и: пијанист (м.)
мн. пијанистки
Вид збор: Именка, женски род
пијанист
Употреба: Музика и танц