picturesque - онтологија

живописен повеќе

живописни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на живопис.
Што се одликува со живост, со разновидност, со убавина на боите; што е како насликан.

питорескен повеќе

питорескна
Вид збор: Придавка
сликовит, живописен

сликовит повеќе

сликовити
Вид збор: Придавка
За јазик, стил, говор - изразен, јасен.
Примери:
Сликовит говор.

сликовито повеќе

Вид збор: Придавка
сликовит