pie - онтологија

баница повеќе

мн. баници
Вид збор: Именка, женски род
Bид сукано тесто.
Албански: pitë
Употреба: Гастрономија

бурек повеќе

мн. буреци
Вид збор: Именка, машки род
Вид ориентална пита.
Турски: börek Албански: byrek
Употреба: Гастрономија

зелјаник повеќе

Види и: зелник (м.)
мн. зелјаници
Вид збор: Именка, машки род
зелник
Албански: lakrorë
Употреба: Гастрономија

зелник повеќе

мн. зелници
Вид збор: Именка, машки род
Комат, пита со некој вид зелје.
Албански: lakrorë, pite
Употреба: Гастрономија

кабаница повеќе

мн. кабаници
Вид збор: Именка, женски род
вид пита
Албански: lloj pite
Употреба: Гастрономија

колпиде повеќе

Види и: колпите (ср.)
мн. колпидиња
Вид збор: Именка, среден род
колпите
Албански: kollpite
Употреба: Гастрономија

колпите повеќе

мн. колпитиња
Вид збор: Именка, среден род
Вид пита кај која корите се виткаат во колца, во круг.
Турски: pide Албански: kollpite
Употреба: Гастрономија

комат повеќе

мн. комати
Вид збор: Именка, машки род
пита со зелје
Албански: lakrorë
Употреба: Гастрономија
Големо парче леб, сирење и сл.
Албански: fetë, copë buke
Употреба: Гастрономија

мазник повеќе

мн. мазници
Вид збор: Именка, машки род
Вид пита со маст, масло.
Албански: lloj pete
Употреба: Гастрономија

масленица повеќе

мн. масленици
Вид збор: Именка, женски род
Вид питулица или друго слично тесто пржено на масло.
Албански: lloj pite
Употреба: Гастрономија
вид пита
Албански: lloj pite
Употреба: Гастрономија

млечник повеќе

мн. млечници
Вид збор: Именка, машки род
Вид пита со фил од млеко и јајца.
Албански: pite
Употреба: Гастрономија

печурник повеќе

мн. печурници
Вид збор: Именка, машки род
Зелник со печурки.
Албански: pite me këpurdha
Употреба: Гастрономија

пита повеќе

мн. пити
Вид збор: Именка, женски род
Вид сукано тесто (баница).
Турски: pide Албански: pite, pet
Употреба: Гастрономија

плакета повеќе

мн. плакети
Вид збор: Именка, женски род
мазник
Албански: pite
Употреба: Дијалектен збор

расолник повеќе

мн. расолници
Вид збор: Именка, машки род
Пита со кисела зелка.
Албански: pite me lakër turshi
Употреба: Гастрономија