pierce - онтологија

дупи повеќе

дупат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави, отвора дупка во нешто.
Албански: shpoj

збуца повеќе

збуцаат
Вид збор: Глагол, свршен
забоде, убоде
Албански: çan

прободе повеќе

прободат
Вид збор: Глагол, свршен
Пробие нешто со бодење.
Албански: thumboj, shpoj
трогне, допре
Албански: shpon, prek
Употреба: Преносно значење

продупи повеќе

продупат
Вид збор: Глагол, свршен
набие
Албански: fus, thuk