pile up - онтологија

изнатрупа повеќе

Види и: натрупа (св.)
изнатрупаат
Вид збор: Глагол, свршен
Натрупа многу, во голема мера.

изнафрли повеќе

Види и: нафрли (св.)
изнафрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Исфрли, нафрли нешто во голема количина, многу.
Албански: hedh të tëra

наака повеќе

наакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Натрупа, нагнете, нафрли без ред во големо количество.
Албански: grumbulloj
Употреба: Разговорно
(се наака) се натрупа
Албански: grumbulloj, mbledh

награмади повеќе

награмадат
Вид збор: Глагол, свршен
Натрупа во грамада.
Албански: grumbulloj, mbledh
(се награмади) Се натрупа, се насобере во грамада.
Албански: grumbullohet, mblidhet

накупчи повеќе

накупчат
Вид збор: Глагол, свршен
Собере во куп, во купче, направи куп, купче од нешто.
Албански: bëj grumbull

напласка повеќе

напласкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Нафрли, натрупа кај било, без ред.
Албански: hedh, rras

напласти повеќе

напластат
Вид збор: Глагол, свршен
Насложи, насобере во пластови.
Албански: paloj
(се напласти) Се насложи во пластови.
Албански: paloj

натрупа повеќе

натрупаат
Вид збор: Глагол, свршен
Собере нешто на едно место во големо количество.
Албански: grumbullon
Се збогати, дојде до голем имот.
Албански: pasurohet
(се натрупа) Се насобере, се намножи нешто за решавање, за работа.
Албански: mbledh

претрупа повеќе

претрупаат
Вид збор: Глагол, свршен
Натрупа нешто во големо количество, повеќе одошто треба.
Албански: grumbulloj

таложи повеќе

таложат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се таложи) Постепено се насобере, се натрупа нешто.