pile - онтологија

запласти повеќе

запластат
Вид збор: Глагол, свршен
За сено - почне да пласти.
Албански: paloj
Почне да реди, да таложи нешто.
Албански: rendit
Употреба: Преносно значење
(се запласти) Почне да се реди, да се таложи.
Албански: rendit

зашиба повеќе

Види и: шиба (несв.)
зашибаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да става, да трупа.
Албански: mbledh
Употреба: Разговорно

згрне повеќе

згрнат
Вид збор: Глагол, свршен
Собере нешто на едно место, направи куп, купче.
Албански: tuboj, mbledh
Собере, насобере во големо количество (пари, богатство).
Албански: grumbulloj, mbledh
Употреба: Преносно значење

купчи повеќе

(се) купчат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се собира на куп или во множество.
Албански: grumbulloj

накупчи повеќе

накупчат
Вид збор: Глагол, свршен
Собере во куп, во купче, направи куп, купче од нешто.
Албански: bëj grumbull
(се накупчи) За луѓе - се собере заедно, во куп.
Албански: grumbulloj, mbledh

наталожи повеќе

Види и: таложи (несв.)
(се) наталожат
Вид збор: Глагол, свршен
Се насобере, се натрупа нешто.
Албански: stivoj, grumbullohet
Употреба: Преносно значење

пласти повеќе

пластат
Вид збор: Глагол, несвршен
(за сено) Става во пластови.
Таложи во пластови, во слоеви; реди еден врз друг.
(се пласти) Се таложи, се трупа во слоеви.

потрупа повеќе

Види и: трупа (несв.)
потрупаат
Вид збор: Глагол, свршен
Покрие со трупање.

струпа повеќе

струпаат
Вид збор: Глагол, свршен
Збере на куп, на едно место.
Албански: grumbulloj

трпа повеќе

трпаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Става на куп.
Употреба: Дијалектен збор

трупа повеќе

трупаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Става, поставува безредно на едно место, на куп.
Албански: grumbullon
(се трупа) Се собира на куп.
Албански: grumbullohet