pilgrim - онтологија

аџија повеќе

мн. аџии
Вид збор: Именка, машки род
Човек што бил на поклонение во светите места, Мека за муслиманите и Ерусалим за христијаните.
Турски: hacı
Употреба: Религија

пилигрим повеќе

мн. пилигрими
Вид збор: Именка, машки род
Богомолец што патува.
Албански: pelegrin
Употреба: Книжевен збор , Религија

поклоник повеќе

мн. поклоници
Вид збор: Именка, машки род
аџија
Албански: haxhi
Употреба: Религија

хаџи повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Се става пред имиња и означува дека личноста била на аџилак, било на Света Гора, било во Ерусалим.
Турски: hacı
Употреба: Неменлив збор
Примери:
Хаџи Томо, хаџи Васил.