pin - онтологија

безопасна повеќе

мн. безопасни
Вид збор: Именка, женски род
Игла што служи за привремено прикрепување на облека во замена на копче; средство за прикачување на некаков моден детаљ.

игличка повеќе

мн. иглички
Вид збор: Именка, женски род
Тоа што предизвикува чувство на боцкање.
Албански: gjëmbim, shpuarje

кегла повеќе

мн. кегли
Вид збор: Именка, женски род
Во куглањето - дрвена фигура во вид на шише што треба да се сруши.
Германски: Kegel
Употреба: Спорт

набоде повеќе

набодат
Вид збор: Глагол, свршен
Со бодење земе нешто.
Албански: kap me gjilpërë

надене повеќе

наденат
Вид збор: Глагол, свршен
(се надене) Се набоде, се закачи на нешто.
Албански: ngulet

пин повеќе

мн. пинови
Вид збор: Именка, машки род
Таен, личен код за идентификација на корисникот или вршење зделки по електронски пат.
Употреба: Информатика

топуска повеќе

мн. топуски
Вид збор: Именка, женски род
Игла со главичка.
Албански: karficë

шпенадла повеќе

мн. шпенадли
Вид збор: Именка, женски род
игла со главица
Германски: Stecknadel

штифна повеќе

мн. штифни
Вид збор: Именка, женски род
Краток, дебел, метален дел во вид на игла; метален клин.
Германски: Stift
Употреба: Нестандарден збор , Технологија