pique - онтологија

пик повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Вид копје.
Албански: pike
Карта за играње со црн знак што личи на врв од копје.
Албански: pike
Примери:
Дама пик.
Само во израз: има пик на него.
Албански: pik
Употреба: Разговорно
Примери:
Му фрли пик – има желба да му се одмазди, да му напакости.