place - онтологија

вгнезди повеќе

(се) вгнездат
Вид збор: Глагол, свршен
Заземе место, се намести.
Албански: vend
Употреба: Преносно значење

зазема повеќе

заземаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се најде, зафати определена положба, место во некаков хиерархиски ред.
Албански: vendos, zë

место повеќе

мн. места
Вид збор: Именка, среден род
Дел од просторот што може да се искористи за сместување некого или нешто.
Албански: vend

настамени повеќе

настаменат
Вид збор: Глагол, свршен
Намести, стави, постави нешто.
Албански: vendos, vë
Намести некого некаде (да седне, на служба и сл.)
Албански: vendos

пласира повеќе

пласираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се пласира) се постави, се намести
Албански: placoj
Употреба: Разговорно
(се пласира) Обезбеди, обезбедува место, пласман за понатамошно натпреварување, се квалификува.
Употреба: Спорт

плац повеќе

мн. плацови
Вид збор: Именка, машки род
Обично во значење: место за градење.
Германски: Platz
Употреба: Архитектура и градба

поднамести повеќе

Види и: намести (св.)
поднаместат
Вид збор: Глагол, свршен
Намести нешто на соодветно место или во определена положба.
Албански: përshtat

положба повеќе

мн. положби
Вид збор: Именка, женски род
Место, улога, позиција во општеството.
Албански: pozitë

регија повеќе

мн. регии
Вид збор: Именка, женски род
дел, место, страна
Албански: vend

смести повеќе

сместат
Вид збор: Глагол, свршен
Најде место некому, обично, во болница, училиште и сл.
Албански: vendos
(се смести) Најде за себе доволно место.
Албански: vendosem

терен повеќе

мн. терени
Вид збор: Именка, машки род
Определено место, пространство.
Албански: vend
Примери:
Фудбалски, фискултурен терен.