place - онтологија

место повеќе

мн. места
Вид збор: Именка, среден род
Дел од просторот што може да се искористи за сместување некого или нешто.
Албански: vend

плац повеќе

мн. плацови
Вид збор: Именка, машки род
Обично во значење: место за градење.
Германски: Platz
Употреба: Архитектура и градба

положба повеќе

мн. положби
Вид збор: Именка, женски род
Место, улога, позиција во општеството.
Албански: pozitë

регија повеќе

мн. регии
Вид збор: Именка, женски род
дел, место, страна
Албански: vend

терен повеќе

мн. терени
Вид збор: Именка, машки род
Определено место, пространство.
Албански: vend
Примери:
Фудбалски, фискултурен терен.