plait - онтологија

долница повеќе

мн. долници
Вид збор: Именка, женски род
Прцле, плетенка што е одоздола.
Албански: gërshetë përfundi
Употреба: Дијалектен збор

заплете повеќе

Види и: плете (несв.)
заплетат
Вид збор: Глагол, свршен
За коса - сплете, направи плетенки.
Албански: bëj pala

згорница повеќе

мн. згорници
Вид збор: Именка, женски род
Плетенки што се плетат на горната страна на главата.
Албански: gërsheta në pjesën e epërme të kokës
Употреба: Архаизам

кика повеќе

мн. кики
Вид збор: Именка, женски род
Сплетено или врзано перче коса.

коцел повеќе

мн. коцли
Вид збор: Именка, машки род
плетенка, прцел

оплете повеќе

Види и: плете (несв.)
оплетат
Вид збор: Глагол, свршен
За коса - направи плетенки.
Албански: gërshetoj, thurr

перчин повеќе

перчинот
Вид збор: Именка, машки род
Кај маж - плетенка коса од врвот на темето.
Турски: perçin Албански: gërshetë
Употреба: Архаизам

плете повеќе

плетат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави плетенка.
Албански: thur gërshet

плетеница повеќе

мн. плетеници
Вид збор: Именка, женски род
(обично мн.) оплетена коса
Албански: gërshet
Употреба: Народна поезија
Сплетена низа од кромид, лук и сл.
Албански: gërshet
Употреба: Земјоделство

плитка повеќе

мн. плитки
Вид збор: Именка, женски род
плетеница, плетенка
Употреба: Дијалектен збор

поплеток повеќе

Види и: плетенка (ж.)
мн. поплетоци
Вид збор: Именка, машки род
плетенка
Употреба: Дијалектен збор

прцел повеќе

мн. прцли
Вид збор: Именка, машки род
плетенка

прцле повеќе

мн. прцлиња
Вид збор: Именка, среден род
прцел
Албански: bishtalec, gërshet
прцел
Албански: gërshet, bishtalec
Употреба: Деминутив