plan - онтологија

испланира повеќе

испланираат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи план.

крои повеќе

кројат
Вид збор: Глагол, несвршен
Смислува нешто заради некоја цел.
Албански: planifikoj
Употреба: Преносно значење

планира повеќе

планираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Прави, составува план.
Албански: planifikoj
Примери:
Што се планира за идната година?

планува повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
планира
Употреба: Дијалектен збор

проектира повеќе

проектираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Има намера.
Албански: projektoj, planifikoj