plant - онтологија

досади повеќе

Види и: сади (несв.)
досадат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со садењето.
Сади, насади уште, дополнително.

засади повеќе

Види и: сади (несв.)
засадат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да сади.
Албански: fillon të mbjell
Употреба: Земјоделство
сади, посади, насади
Албански: mbjell
Употреба: Земјоделство

насади повеќе

насадат
Вид збор: Глагол, свршен
За растение, дрва - изврши садење.
Албански: mbjell
Употреба: Земјоделство
Сади во поголем број, во поголемо количество.
Албански: mbjell
Употреба: Земјоделство
(се насади) Со садење се наработи.
Албански: mbjell
Употреба: Земјоделство
(се насади) Седне на непогодно место.
Албански: mbjell
Употреба: Преносно значење , Разговорно

погон повеќе

мн. погони
Вид збор: Именка, машки род
Дел од фабрика, од производствено претпријатие што се занимава со некој вид од процесот на производството.
Албански: uzinë
Употреба: Економија

понасади повеќе

Види и: насади (св.)
понасадат
Вид збор: Глагол, свршен
Насади во извесна мера.
Албански: mbjell pak
Употреба: Земјоделство
Насади многу.
Албански: mbjell shumë
Употреба: Земјоделство

посади повеќе

посадат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави, закопа семе, лоза в земја за да израсне растение.
Албански: mbjell
Употреба: Земјоделство
Сади малку или уште малку.
Албански: mbjell pak
Употреба: Земјоделство , Ретко

постројка повеќе

мн. постројки
Вид збор: Именка, женски род
Во индустријата - систем од поставени или вградени технички средства и апарати со определена намена.
Албански: maqineri
Употреба: Технологија

присади повеќе

присадат
Вид збор: Глагол, свршен
Насади покрај нешто, насади уште малку.
Употреба: Земјоделство

расади повеќе

расадат
Вид збор: Глагол, свршен
Пресади на разни места.
Употреба: Земјоделство

расадува повеќе

Види и: расади (св.)
расадуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
расади
Употреба: Земјоделство

растение повеќе

мн. растенија
Вид збор: Именка, среден род
Организам што се храни со неоргански материи.
Албански: bimë
Употреба: Ботаника

растителен повеќе

растителна
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на растенијата.
Албански: bimor
Употреба: Ботаника
Примери:
Растителен свет.

сади повеќе

садат
Вид збор: Глагол, несвршен
Става семе, садница во земја.
Албански: mbjell
Употреба: Земјоделство
Примери:
Садила само цвеќиња.