plate - онтологија

бљудо повеќе

мн. бљуда
Вид збор: Именка, среден род
чинија

ваган повеќе

мн. вагани
Вид збор: Именка, машки род
Сад од кој се јаде.
Албански: pjatë
Употреба: Гастрономија

ваганка повеќе

Види и: ваган (м.)
мн. ваганки
Вид збор: Именка, женски род
ваган

јастагач повеќе

мн. јастагачи
Вид збор: Именка, машки род
Вид синија (за месење).
Турски: yastağaç
Употреба: Гастрономија

овал повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
овална чинија
Албански: pjatë ovale
Употреба: Гастрономија

паница повеќе

мн. паници
Вид збор: Именка, женски род
чинија
Албански: pjatë
Употреба: Дијалектен збор , Гастрономија

пјат повеќе

мн. пјати
Вид збор: Именка, машки род
(обично плитка) чинија
Употреба: Гастрономија

плака повеќе

Вид збор: Именка, женски род
плоча
Турски: plaka Албански: pllakë
Употреба: Архаизам

плоча повеќе

мн. плочи
Вид збор: Именка, женски род
Плоската и танка површина од некој материјал.
Албански: pllakë
Големи земјени блокови, дел од литосферата, што постојано се движат и на тој начин го обликуваат релјефот на Земјата.
Албански: pllakë
Употреба: Геологија

порција повеќе

мн. порции
Вид збор: Именка, женски род
сад за јадење
Албански: pjatë

синија повеќе

мн. синии
Вид збор: Именка, женски род
Ниска тркалеста маса за јадење.
Турски: sini Албански: demirtepsi, sini
Употреба: Архаизам
тепсија
Турски: sini Албански: tepsi
Употреба: Архаизам

синијка повеќе

Види и: синија (ж.)
мн. синијки
Вид збор: Именка, женски род
синија
Употреба: Архаизам , Деминутив

талер повеќе

Вид збор: Именка, машки род
плитка чинија, обично дрвена
Германски: Teller
Употреба: Гастрономија

тарун повеќе

Вид збор: Именка, машки род
голема, плитка чинија
Албански: pjatë
Употреба: Гастрономија

трпеза повеќе

мн. трпези
Вид збор: Именка, женски род
синија
Албански: sini, demirtepsi
Употреба: Гастрономија

чинија повеќе

мн. чинии
Вид збор: Именка, женски род
Сад од порцелан, бронза, стакло и др.
Турски: çini

чиниче повеќе

Види и: чинија (ж.)
мн. чиничиња
Вид збор: Именка, среден род
чинија