pledge - онтологија

завешта повеќе

завештаат
Вид збор: Глагол, свршен
Подари, остави нешто како наследство со документ, тестамент.
Албански: dhuroj në trashëgimi

зарече повеќе

заречат
Вид збор: Глагол, свршен
Вети, обврзе (во религиозна смисла).
Албански: premtoj
Употреба: Религија

такса повеќе

таксаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се вети) се зарече, се вети
Употреба: Разговорно

таксува повеќе

таксуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се таксува) се ветува, (се) зарекува
Албански: premtoj
Употреба: Разговорно