plenty - онтологија

баеги повеќе

Вид збор: Прилог
Многу, ама не сака така да се нарече, дури се мисли и дека е повеќе од многу.
Употреба: Разговорно

векот повеќе

Вид збор: Прилог
многу

гама повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Низа, разновидност, богатство од бои, тонови, чувства и др.
Албански: gama, varg ngjyrash

грамада повеќе

мн. грамади
Вид збор: Именка, женски род
Мноштво, големо количество.
Албански: grumbull
Употреба: Преносно значење

доста повеќе

Вид збор: Прилог
Во големо количество, во голем број.
Албански: mjaft

едночудо повеќе

Вид збор: Прилог
(и едно чудо) Многу, полно, во големо количество.

експлозија повеќе

мн. експлозии
Вид збор: Именка, женски род
Неочекувано множество од нешто што наеднаш се појавува.
Албански: bollëk
Употреба: Преносно значење

исав повеќе

Вид збор: Прилог
полно, многу
Употреба: Географија

многу повеќе

Вид збор: Прилог
во голем степен

множество повеќе

мн. множества
Вид збор: Именка, среден род
Голем број, големо количество од нешто.
Албански: bollëk, sasi e madhe

мноштво повеќе

Вид збор: Именка, среден род
множество
Албански: shumë, shumicë

море повеќе

мн. мориња
Вид збор: Именка, среден род
Големо количество од нешто.
Албански: det
Употреба: Преносно значење

неброен повеќе

неброени
Вид збор: Придавка
Што е во многу голем број.

неброено повеќе

Вид збор: Прилог
многубројно
Употреба: Црковен термин

океан повеќе

мн. океани
Вид збор: Именка, машки род
Големо количеcтво од нешто.
Албански: oqean
Употреба: Преносно значење

полно повеќе

Вид збор: Прилог
Во големо количество, многу.

претег повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што претега, натежнува.
Употреба: Книжевен збор
Примери:
До кога само ќе се бркаат членови, божем ги имаме на претег.

ред повеќе

мн. редови
Вид збор: Именка, машки род
(само едн.) Некое, обично значително количество од нешто, редица.
Албански: sër

сума повеќе

Вид збор: Прилог
многу
Албански: shumë
Примери:
Изминал сума патишта.

убаво повеќе

Вид збор: Прилог
во поголемо количество
Албански: bukur, mirë

црневица повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
мноштво
Примери:
По улиците - црневица од луѓе.

чудо повеќе

Вид збор: Прилог
многу
Албански: bollëk
Примери:
Таму имаше чудо народ; едно чудо.