plum - онтологија

балка повеќе

мн. балки
Вид збор: Именка, женски род
вид слива
Албански: lloj kumbulle
Употреба: Ботаника , Дијалектен збор , Земјоделство

беловица повеќе

мн. беловици
Вид збор: Именка, женски род
Вид слива и цреша што е со белузлава боја на плодот.
Латински: Prunus domestica Албански: kumbull e bardhë
Употреба: Ботаника

калерка повеќе

мн. калерки
Вид збор: Именка, женски род
Вид слива.
Албански: lloj kumbulle
Употреба: Ботаника , Дијалектен збор

кањерка повеќе

мн. кањерки
Вид збор: Именка, женски род
Вид модри cливи.
Албански: lloj kumbulle
Употреба: Ботаника , Дијалектен збор

слива повеќе

мн. сливи
Вид збор: Именка, женски род
Дрвото што дава сливи.
Латински: Prunus domestica Албански: kumbull
Употреба: Ботаника
Плодот на дрвото.
Латински: Prunus domestica Албански: kumbull
Употреба: Гастрономија
сливка, сливова (ракија), сливовица
Албански: raki kumbulle
Употреба: Гастрономија , Преносно значење , Разговорно , Ретко
Што има боја на слива.

сливче повеќе

Види и: слива (ж.)
мн. сливчиња
Вид збор: Именка, среден род
слива
Албански: kumbull
Употреба: Ботаника , Деминутив

црнослива повеќе

Види и: слива (ж.)
Вид збор: Именка, женски род
слива
Латински: Prunus insititia Албански: kumbull e zezë
Употреба: Ботаника

џанка повеќе

мн. џанки
Вид збор: Именка, женски род
Вид слива со поситни плодови.
Латински: Prunus myrobalan Албански: lloj kumbulle
Употреба: Ботаника
Плодот на тоа дрво.
Албански: kumbull
Употреба: Ботаника , Гастрономија

џенарика повеќе

Види и: џанка (ж.)
мн. џенарики
Вид збор: Именка, женски род
вид слива
Албански: lloj kumbulle, xhenerikë
Употреба: Ботаника