poetic - онтологија

поетика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Теорија на поезијата.
Албански: poetik
Употреба: Литература
Севкупност на поетски особености карактеристични за одделна литературна школа или за одделен автор.
Албански: poetik
Употреба: Литература
Теорија на литературата, наука за уметничкото литературно творештво.
Албански: poetik
Употреба: Литература

поетичен повеќе

поетични
Вид збор: Придавка
Што содржи, што е проникнат со поетски доживувања, со поезија.

поетички повеќе

поетичкиот
Вид збор: Придавка
Што припаѓа, што се однесува на поетика.
Употреба: Литература

поетски повеќе

поетска
Вид збор: Придавка
Што припаѓа, што се однесува на поет и поезија.
Што е со возвишени чувства и со нагласени емоции.