pole - онтологија

бандера повеќе

мн. бандери
Вид збор: Именка, женски род
Столб за електрична, телеграфска и друга инсталација.
Употреба: Технологија

вршило повеќе

мн. вршила
Вид збор: Именка, среден род
Колот што е забоден среде гумно.
Албански: shtyllë, strumbullar
Употреба: Дијалектен збор , Земјоделство

дирек повеќе

мн. диреци
Вид збор: Именка, машки род
Дрвен столб што служи за потпора.
Турски: direk Албански: direk
Употреба: Архитектура и градба

драг повеќе

мн. драгови
Вид збор: Именка, машки род
Долг стап за потпирање распнато јаже, за чукање ореви и сл.
Албански: përtekë, shkop i gjatë

пармак повеќе

мн. пармаци
Вид збор: Именка, машки род
Колец од ограда на скали, балкон, чардак и сл.
Турски: parmak
Употреба: Архаизам , Архитектура и градба

пол повеќе

мн. полови
Вид збор: Именка, машки род
Една од двете крајни точки на замислената Земјина оска и просторот околу неа.
Албански: pol
Употреба: Географија
Крајните делови од магнетот или од некаков енергетски синџир, две крајни точки (страни) со спротивни карактеристики.
Албански: pol
Употреба: Физика
Нешто што е сосема спротивно.
Албански: skaj
Употреба: Преносно значење

полјак повеќе

мн. полјаци
Вид збор: Именка, машки род
граѓанин на Полска
Употреба: Географија

притка повеќе

мн. притки
Вид збор: Именка, женски род
Колец за придржување на растенијата.
Употреба: Земјоделство

сарак повеќе

мн. сараци
Вид збор: Именка, машки род
Долг стап за потпирање распнато јаже, за чукање ореви и сл.
Турски: sırık
Употреба: Дијалектен збор

стап повеќе

мн. стапови
Вид збор: Именка, машки род
тојага
Албански: shkop
спортска справа
Албански: shkop
Употреба: Спорт

стожер повеќе

мн. стожери
Вид збор: Именка, машки род
Дрво забодено сред гумно.
Албански: strumbullar, shtyllë

тојага повеќе

мн. тојаги
Вид збор: Именка, женски род
Ластегарка, дебела суровица, дебел стап.

шипка повеќе

мн. шипки
Вид збор: Именка, женски род
метална прачка
Српски: шипка
Употреба: Нестандарден збор