police - онтологија

милиција повеќе

мн. милиции
Вид збор: Именка, женски род
Назив за полиција до распаѓањето на социјалистичка Југославија.
Албански: milicia
Употреба: Архаизам

полиција повеќе

мн. полиции
Вид збор: Именка, женски род
Служба на државна власт што има должност да ги чува редот, законитоста и поредокот во државата.
Албански: polici
Множество од полицајци или сите вработени.
Употреба: Разговорно
Управна зграда на таа служба.