policeman - онтологија

жандар повеќе

мн. жандари
Вид збор: Именка, машки род
жандарм
Албански: xhandar

жандарм повеќе

мн. жандарми
Вид збор: Именка, машки род
Припадник на жандармерија.
Албански: xhandarm

жандармерија повеќе

мн. жандармерии
Вид збор: Именка, женски род
Посебни полициски единици, организирани и делумно вооружени како војска.
Француски: gendarmerie Албански: xhandarmeri
Примери:
Останаа само одредите на жандармеријата.

милицаец повеќе

Види и: милиционер (м.)
мн. милицајци
Вид збор: Именка, машки род
милиционер
Употреба: Разговорно

милиционер повеќе

мн. милиционери
Вид збор: Именка, машки род
припадник на милиција

полицаец повеќе

мн. полицајци
Вид збор: Именка, машки род
Припадник на полицијата, тој што работи во полиција.
Албански: polic
Лице што е строго кон другите и им суди по сопствени сфаќања за правилата на однесување.
Албански: polic
Употреба: Преносно значење , Разговорно

сејмен повеќе

мн. сејмени
Вид збор: Именка, машки род
Жандарм, полицаец во Турската Империја
Турски: seğmen
Употреба: Архаизам

џандар повеќе

мн. џандари
Вид збор: Именка, машки род
жандарм
Турски: jandarma Албански: xhandar, polic
Употреба: Разговорно